2007 р. Викрадена Острозька Біблія з Білої Криниці з’явилася на аукціоні у Москві

Петро Кобевко

Дата: 15.05.2007

Кілька років тому з Білої Криниці (Буковина) викрали унікальний раритет – Острозьку Біблію. Цю книгу видрукував леґендарний першодрукар Іван Федоров. Століттями Біблія зберігалася у родинах старообрядців. Вона переходила від батьків до дітей як найбільша цінність сім’ї, її багатство і святиня. Старообрядці зуміли пронести святу книгу через тортури, лихоліття, гоніння і смути.

У часи поселення старообрядців у Білій Криниці Глибоцького району Острозька Біблія оселилася на Буковині. На початку ХХІ століття її викрали у старої жінки. Згодом українські правоохоронці Біблію знайшли й зберігали її у сейфах СБУ. Більш надійного місця в Україні годі шукати. Тим паче, що минулого року під час чергового Собору старообрядців у Білій Криниці українська влада пообіцяла Острозьку Біблію повернути законним власникам.

Минув рік… Власники книгу не одержали. А нещодавно в Інтернеті з’явилася інформація про те, що на букіністичному аукціоні «Совком» у Москві, який мав відбутися 17 лютого 2007 року, виставлялася Острозька Біблія. Про раритетну книгу говориться, що вона у поганому стані: переписані кілька початкових і кінцевих сторінок. Звідки Біблія потрапила на аукціон – невідомо.

Ми не можемо достеменно стверджувати, що ця книга має безпосередній стосунок до викраденої у Білій Церкві. Але внук тієї бабусі, у котрої Біблію вкрали, розповів, що він позначив кілька початкових і кінцевих сторінок. Отже, можна припустити, що їх могли переписувати недавно тільки через те, аби власник не впізнав своєї книги.

Острозьку Біблію оцінювали у 300000 рублів. Це не дуже велика ціна з огляду на рідкісність книги. Нині у світі відомо до 200 примірників Острозької Біблії.

Як би там не було, а Біла Криниця втратила визначний раритет.

P. S. Після ІІ Всесвітнього Собору старообрядців, який проходив минулого року в селі Біла Криниця, обговорювали питання повернення Острозької Біблії з архівів СБУ до церкви у цьому селі. Батюшка Сергій повідомив нас, що досі вони Біблію не одержали.

Джерело: “Час”