2007 р. На Львівщині відновлять дерев’яну церкву XVIII ст.

Дата: 12.12.2007

У селі Бережниця Жидачівського району розташована пам’ятка архітектури державного значення – дерев’яна церква Різдва пресвятої богородиці XVIII ст., що перебуває в аварійному стані. 22 листопада згідно з Державною програмою реконструкції дерев’яних церков України тут розпочалися роботи з її відновлення.

Дерев’яну церкву взялася відновлювати львівська будівельна компанія „Трансбуд”, яка займається реконструкцією таких церков за вже відпрацьованими технологіями. До кінця року фахівці планують освоїти 120 тис. грн, а решту – 300 тис. грн – у 2008 році. Згодом за свою роботу візьмуться художники-реставратори.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, дерев’яна церква Різдва пресвятої богородиці була зведена ще у 1724 році у бойківському стилі з однією вежею і трьома верхами, вкритими ґонтом. Храм збудували в стилі, притаманному тільки українській архітектурі. На стінах церкви збереглися імена майстрів, які її звели. Розписи на стінах – високохудожні фрески, поєднані з іконами, сконцентрованими в основному на іконостасі.