[1862 – 1876 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół potrynitarski p.w. św. Jana Chrzciciela i ruiny klasztoru. Widok fasady i elewacji bocznej dwuwieźowego kościoła z transeptem oraz ruin dwukondygnacjowego budynku klasztornego; w obrębie muru cmentarnego dwukondygn… cjowa, trzyarkadowa dzwonnica; w głębi zabudowania miasteczka z fragmentem ps… terowego budynku z portykiem kolumnowym. 1862—1876. Napis: Beresteczko. Kościoł po Trynitarzach X. Kanonik Horbaczewski. Beresteczko; napis na podkładzie: Wołyń. Beresteczko. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 21,7x28,5. III-r.a. 4139 (Teka Wołyń). Bibl.: Kaczanowska, Napoleon Orda, s. 123, ii. 4. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 33]