Церква св.Кузьми і Дем’яна

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1842 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 147].

Cerkiew greckokatolicka pw. swietych Kosmy i Damiana z 1842 r. (obecnie kosciol rzymskokatolicki) konstrukcji zrebowej, oszalowana, pobita gontami i pokryta blacha; bogate wyposazenie cerkiewne z XVII-XX w. Nad nawa i prezbiterium oddzielne dachy namiotowe, lamane uskokowo. Helm wiezy i zwienczenia dachow, z pozornymi latarniami, zwienczone sa kopulkami z kutymi krzyzami. Wnetrze swiatyni nakryte jest stropami. Polichromia wnetrza wykonana zostala w 1928 r. Wyposazenie: – kompletny ikonostas zestawiony w XIX w. z ikon z XVII i XVIII w. – barokowo-klasycystyczny oltarz glowny z XIX w. z ikonami z pocz. XVII w. – dwa barokowe oltarze boczne z XVIII w. W nich m.in.: laskami slynacy obraz Opieki Najswietszej Marii Panny (Pokrownej) z 1621 przeniesiony z cerkwi w Izbach, – ikony z XVIII-XIX w. Wsrod nich dwie XVI-wieczne: Matki Boskiej z Dzieciatkiem z postaciami swietych i sw. Michala Archaniola.