Церква Різдва Богородиці

Розмір зображення: 800:567 піксел

Вперше священик сільської церкви згадується серед учасників Білопольського з’їзду 1749 р. 1 Церква ж була збудована у 1735 р. 2 У 1903-1908 рр. споруджено нову муровану церкву. Після посвячення нової церкви – стару розібрали, використавши частину доброго матеріалу на цвинтарну каплицю, залишивши тільки великий камінь на тому місці, де знаходився престіл, а всю територію яку займала стара церква засадили деревами – грабами та кленами. Територію нової церкви огороджено дерев’яною огорожею з високою дерев’яною аркою та обсаджено кленами.

В 1915 р., під час першої світової війни, всі мешканці були вигнані москалями в Росію, а село повністю спалене. Тоді ж згоріла і каплиця. Та церква збереглася цілою, хоча мала невеликі пошкодження куполів від попадання гарматніх стрільн. З біженців люди поверталися в 1919-1922 роках. Громадою відремонтовано церкву і у міжвоєнний період в селі діяла православна парафія. В цей період від 1922 до 1944 років в селі були такі священики: о. Бас, о. Ковальчук, о. Максим’як, о. Кострицький і о. Шеремета. Кожний з них вніс певну частку своєї праці по збереженню української свідомості православного населення, за що о. Ковальчук і о. Кострицький були заслані поляками до Берези Картузької. 21 березня 1944 р. польська банда спалила село, вимордувавши більше ніж 300 мешканців. Після війни українці переселені в Україну або на Західні землі Польщі у 1947 р. під час акції “Вісла”, а церкву розібрано. 3

Церква була мурованою спорудою в неоросійському стилі з цибулястою банею на вужчому світловому восьмибічному барабані нави та високою триярусною вежею-дзвіницею над бабинцем, увінчаною банею з сліпим циліндричним ліхтарем.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

3. Романюк Є. Трагічна історія української православної церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Берестя Грубешівського повіту на Холмщині. 1995. Рукопис.