Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Бенедиківці. Церква св. арх. Михайла, 1859 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 168.

Бенедиківці Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1859. (УПЦ)

У XVII ст. в селі була своя парохія і дерев’яна церква, яка стояла ще в 1788 р. У 1751 р. згадують добру дерев’яну церкву без образів, з двома дзвонами. На початку XX ст. Бенедиківці з населенням 450 осіб греко-католицького віросповідання були філією Руського.

Теперішня церква – типова мурована споруда. У 1906 р. церкву розмалював художник Бейла Гавриїл Мігалі за 3000 корон, після чого 11 листопада її посвятили. Малювання в 1940 – 1941 роках здійснив уже згаданий В. Буреш, а настінна композиція в вівтарі містить підпис “Gogola 1941”. Іконостас вирізьбив І. Павлишинець.

У 1938 р. в церкві збудовано хори за планом Андрія Васька, кошторис якого становив 12 200 корон. Дзвони встановили на металевій конструкції. Найдавніший дзвін відлив Ференц Вальзер у Будапешті в 1879 р. Біля церкви – два майстерно різьблені дерев’яні хрести. На могилах збереглося кілька дерев’яних профільованих хрестів.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 168.