Церква св. Кирила і Мефодія

Розмір зображення: 800:497 піксел

Барвінок. Церква св. Кирила і Мефодія, 1992 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 31.

Барвінок (Барвінкош) Ужгородський район

Церква св. Кирила і Мефодія. 1992. (УГКЦ)

У давні часи церкви в селі не було. На початку 1990-х років вдалося отримати дозвіл на спорудження на цвинтарі каплиці, а коли люди вирішили збільшити розміри споруди, довелося долати спротив районної влади.

Будівництво розпочали 1992 р. за ініціативою Василя Марковича, а 13 липня 1997 р. закінчений храм освятив єпископ І. Семедій. Невелику просту базилічну споруду з маленькою бароковою вежею та каркасну дзвіницю з металу будували всім селом.

Будівельні роботи здебільшого очолював Іван Лижичко.

Значну фінансову допомогу надав Олександр Ледіда. Душею всіх церковних справ стали Гафія Ледіда, Варвара Дідик та Магдалина Мікловда.

Малювання в інтер’єрі церкви виконав Михайло Кришеник з Приборжавського. Іконостас вирізьбив у 1998 р. Михайло Росада, а ікони малює Іван Дідик – викладач Ужгородського коледжу мистецтв. Служить у селі дравецький парох о. Михайло Баник.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 30.