Церква св.духа

Церква св.духа

Барбово. Церква Св. Духа, 1864 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 136.

Барбово Мукачівський район

Церква св. духа. 1842. (УПЦ)

У XVI та XVII ст. село мало своїх священиків. У 1692 р. згадують церкву з прилеглою ділянкою. В 1733 р. в селі була дерев’яна церква св. Марії з одним малим дзвоном, а в 1748 – з двома дзвонами. В 1797 р. жило тут 268 греко-католиків, а на початок XX ст. – 485.

Теперішня мурована церква, яку давніше присвятили Покрові пр. богородиці і датують за шематизмом 1915р., є традиційною базилікою, увінчаною вежею з бароковим завершенням над головним входом. Північну стіну нави зміцнено низькими контрфорсами. Останнє малювання інтер’єру виконав Юрій Балог з Мукачева в 1995 р. Кам’яний хрест перед головним фасадом поставила група вірників у 1903 р. Поряд могила священика Іоана Долинича.

На типовій каркасній дерев’яній дзвіниці, яка несе три дзвони, прибито дощечку з ініціалами І. Г. (очевидно, це автор дзвіниці) та роком спорудження – 1923. Найдавніший дзвін відлито за пароха Івана Чопея в 1794. Нині церква православна, а друга мурована римо-католицька церква належить місцевим німцям.