2008 р. У металобрухті знайшли табличку 1861 року

Ігор Браверман

Дата: 10.07.2008

Житель села Багринівці Літинського району 64-річний Петро Медвідь пішов здавати металобрух на місцевий приймальний пункт. Серед залізяччя побачив табличку ”В память освобождения крестьян от крепостной зависимости 1861 года февраль 19 дня…”.

На ній викарбувана подяка жителів Багринівців імператорові Олександру ІІ за звільнення від кріпосного права.

– Петро Микитович зателефонував до нас і запитав, чи є ця табличка історичною цінністю, – розповідає директор Літинського краєзнавчого музею Віра Ткач, 53 роки. – Ми, звичайно, відповіли, що це велика знахідка.

Чоловік викупив її за власні кошти. Заплатив господарям прийомного пункту 80 грн.

Петро Медвідь 20 років був сільським головою Багринівців. Але не пам’ятає, щоб десь у селі стояла така табличка.

– Він не знає, хто здавав її на брухт, – веде далі Ткач. – Не пам’ятають, хто приніс, і самі власники пункту. Чавунна плита важить 30 кілограмів. На вигляд не здається такою масивною, але підняти важко. Це був один із самих цінних подарунків за останні півтора року. Ми навіть хотіли компенсувати Петру Медвідю його витрати. Він сам привіз її в музей. Але чоловік категорично відмовився.

– Я роблю благодійний внесок у загальну справу, – сказав тоді Медвідь.

Джерело: “Газета по-українськи”