Церква св.духа

Церква св.духа

Розмір зображення: 800:631 піксел

Бабичі. Церква св. духа, 1892 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 210.

Дерев’яна церква 19 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Бабичі Мукачівський район

Церква св. духа. 1892. (УПЦ)

Вперше церкву згадано в 1692 р.

У кінці XIX ст. Бабичі (за Угорщини – Babafalva) і Покуття (Kutkafalva), де була дерев’яна церква Зішестя св. духа, збудована в 1779 p., злилися в одне село – Бабичі (Babakut). У 1733 р. сільським священиком був Василь Делеґан. Церква св. Михайла була дерев’яною, з одним дзвоном. Теперішня церква – типова мурована базиліка. За досить непевним переказом, церкву будували 30 років. Зберігся письмовий договір 1937 р. між громадою та мукачівським майстром Іваном Гановським, за яким майстер повинен був відремонтувати зруйновану блискавкою вежу.

Іконостас зробили Василь Кампо та Іван Кенез у 1935 p., хоч в записах І. Павлишин-ця іконостас стоїть як його твір. У 1942 р. проведено ремонт церкви, а в договорі про роботу фігурує прізвище Д. Мешко.

Біля церкви стоїть дерев’яна одноярусна каркасна прямокутна в плані дзвіниця з різьбленими стовпчиками при вході, що несе шість дзвонів. Три дзвони відлито на ужгородській фабриці “Акорд” у 1925, 1929 та 1937 роках. Найменший виготовлено в Хомутові Ріхардом Герольдом у 1924 р. Кажуть, що дзвони завжди були в окремій дзвіниці, а на турні був лише один дзвін, який дзвонив за померлими.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 210.