Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:527 піксел

Андріївка. Церква Покрови пр. богородиці, 1791 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 56.

Андріївка (Андрашовці) Ужгородський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1791. (УГКЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву з двома дзвонами, яку тоді якраз ремонтували. Нижній і верхній ряди іконостасу були оздоблені старими образами. У селі розповідають, що та церква згоріла.

Теперішню муровану церкву, вдало поставлену на пагорбі за селом, вище від того місця, де була стара, збудовано в 1791 р. (інша дата – 1858 р. є, очевидно, датою чергового посвячення), але ще 40 років вона була без вежі. Пізніше спорудження вежі профінансувала власниця винниць у околицях Середнього, щоб заохотити селян до праці на її господарстві. У 1893 р. на будівництво церкви (можливо, на добудову вежі) було виділено 100 форинтів із цісарської скарбниці. Збудували церкву на цвинтарі, але частину землі виміняли в Грицища, Левкулича та Рущака. Будувати тоді було важко – жінки носили каміння в катранах (фартухах).

У 1950 р. художник Баник із Середнього розмалював інтер’єр церкви. Зовнішній ремонт проведено в 1986 р., а в 1990 Юрій Балог з братом Василем та Іваном Павловичем перемалювали стінопис. Один ряд ікон фінансували жителі села, їх імена написано на зворотних боках ікон. Завдяки церківнику Юрієві Тимку з дружиною зроблено образ “Ісус Вседержитель”. Іконостас вирізьбив І. Павлишинець.

Давніше навпроти головного фасаду стояла одноярусна дерев’яна дзвіниця, а в 1974 р. спорудили нову – з бетону і металу, але дерев’яний верх взяли зі старої.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 56.