Церква Введення

Церква Введення

Розмір зображення: 800:544 піксел

Введенська церква 18 ст. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 35].

Дзвіниця 18 ст. (дерев.). Церква 19 ст. [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 189, 223].

Дерев’яна церква Введення 19 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Абранка. Воловецький район

Церква Введення пр. богородиці. XIX ст. (УПЦ)

Абранська церква за всіма стилістичними ознаками належить до групи дерев’яних церков Воловеччини або верхів’я Латориці, однак має перед іншими церквами велику перевагу – вона єдина зберегла дерев’яне ґонтове покриття даху.

Церкву датують XIX ст., хоча в 1733 р. в селі зазначено дерев’яну церкву пр. богородиці з трьома дзвонами (ще одна згадка про дерев’яну церкву в 1778 р.), і можна припустити, що вже тоді існувала теперішня церква.

Священик служив у селі ще в 1696 p., a в 1692 р. вперше згадують церкву. Біля церкви дерев’яна дзвіниця з бляшаним дахом і опасанням. Барокове завершення вежі храму також вкрите бляхою. Іконостас та ікони нові.

На старій іконі Спаса Вседержителя зберігся текст:

“Сия образи два Спасителя и пресвятой діви поновив рабъ божи Левъко со женою своею | Федею и синомъ Иваномъ и жоною своею Анною и за померъшогося младенъца Луки | за отпущение гріховъ и усіхъ родичівъ р.б. АΨИ (Є ?) (1708 (1705 ?))”.

Пам’ятають у селі про куратора Олексія Куштинця та священика Івана Шутака, які купили хрест із розп’яттям. Куратор Іван Голінка організував оновлення престолу та іконостаса. Інтер’єр прикрашають чудові вишивки місцевих майстринь.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 324.

Довідка на сайті