1998 р. Жовківщина

с. Замочок. (УГКЦ)

Церква св. Дмитра.

Про попередню церкву у акті візитації 1764 р. сказано: “дерев’яна, в три невеликі четвіркою випроваджені верхи, ґонтами побита, року через давність невідомого виставлена”. Сучасна датується за написом на одвірку південних дверей 1790 р. Збудована з соснових брусів на підмурівку стараннями о. Теодора Козакевича на кошт парафіян. У 1831 р. церква горіла, відновлена 1841 р. Про ще один ремонт свідчить напис на балюстраді хорів в бабинці: “Дня 3 мая 1853 р.” У 1893 p. із заходу прибудований пригінок. У церкві два іконостаси – в наві і вівтарі. Іконостас у наві пендзля Стефана Томасевича з кінця XIX ст. Привертає увагу замок вхідних дверей з написом: “Той замок и с колодкою исправив Луць Сорока из жоною своєю Р Б АWА (1801) м фе. д. 6.” Поряд з церквою дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця. З 1959 по 1989 р. церква стояла зачиненою. У 1986 р. відреставрована.

Розташована на головній вулиці в центрі села. Тризрубна будівля, складається з трьох квадратових рівновисоких зрубів, розташованих по осі схід-захід – великої нави, меншого бабинця і ще меншого вівтаря. До вівтаря зі сходу прилягає невелика прямокутна ризниця, вкрита трисхилим дахом. Сильно витягнений вверх основний об’єм вінчають три шоломові бані зі слабо виділеним заломом при основі на низьких восьмериках. Оточує церкву нешироке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів з додатковим опорним стовпцем з півночі. Стіни підопасання відкриті, надопасання – кожуховані ґонтами, а восьмериків – шальовані вертикально дошками і лиштвами.

В інтер’єрі всі три простори розкриті вгору до основи ліхтарів. Хори оточують південну, західну і північну стіни бабинця, розкритого в наву високою аркою-прорізом.

На південний захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом з легким прогином, збудована перед 1814 р.