1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Замочок.

Жовківський.

Церква св. Дмитра. 1790.

Про попередню церкву у акті візитації 1764 р. сказано: «дерев’яна, в три невеликі четвіркою випроваджені верхи, ґонтами побита, року через давність невідомого виставлена». Сучасна датується за написом на одвірку південних дверей 1790 р. Збудована зі соснових брусів на підмурівку стараннями о. Теодора Козакевича на кошт парафіян. Сильно витягнений вверх основний об’єм вінчають три шоломові бані зі слабо виділеним заломом при основі на низьких восьмериках. У 1831 р. церква горіла, відновлена у 1841 р. У 1893 р. з заходу прибудований присінок. В церкві – два іконостаси – в наві і вівтарі. Іконостас в наві пендзля Стефана Томасевича з кінця XIX ст. Привертає увагу замок вхідних дверей з написом: «Той замок и с колодкою исправив Луць Сорока из жоною своєю Р Б AWA (1801) м фє. д. 6.” Поряд з церквою дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця. З 1959 по 1989 р. церква стояла зачиненою. У 1986 році реставрована.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 86.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 159.