Церква св.Іоана Богослова

Для розквартированих в місті російських військ 9 червня 1846 р. урочисто освячено наріжний камінь мурованої церкви, 1 будівництво якої коштом уряду завершено у 1851 р. 2 Освячена церква у 1852 р. 3 Будівництво церкви здійснювалося під наглядом будівничого Яна Лясоти. 4 У 1865 р. приєднана до єпархії. 5 У 1911 р. надбудовано і відремонтовано дзвіницю, 6 споруджену одночасно з церквою. Православна парафія в церкві діяла весь міжвоєнний період. Ремонтована споруда у 1927 р. 7 Зачинена церква щойно після виселення українців під час акції “Вісла” у 1947 р., але у 1948 р. – знову діюча православна парафіяльна церква. 8 У 1977 р. відремонтована ззовні (поновлено тиньки). 9 Остання обнова церкви здійснена після пожежі у 1990-1991 рр. 10

Розташована на площі Ґданській. Мурована центрична візантійсько-класицистична споруда, в плані грецького хреста. Увінчана чотирма меншими барабанами з куполами, які фланкують по кутах центральний барабан, вкритий більшою банею. По боках вівтаря розташовані внутрішньо виділені захристії. Ззовні всі фасади виконані подібно – у формі трикутних пристінних портиків на цоколі, обрамованих парними тосканськими пілястрами і завершених трикутними фронтонами. Бані завершені ліхтарями. Центральний барабан членований пілястрами і прорізаний арковими вікнами, теж обрамованими пілястрами. Вікна бічних барабанів мають аналогічні обрамування. Ліхтарі завершені цибулястими маківками. Бічні рамена прикриті двосхилими дахами. В інтер’єрі бічні рамена перекриті циліндричними склепіннями, відкриті в центральну наву, перекриту куполом на циліндричному барабані, опертому на вітрила, арками на парах гуртів, що опираються на парні тосканські пілястри. Зберігся іконостас і внутрішній вистрій з XIX ст., а також ікони з XVIII ст., що походять зі знищеної церкви в Стрільцях.

1. Историко-статистическое описание церкви Іоанна Богослова в Холме. // ХВЕВ, 1891. № 11. – С. 165.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 349, аркуш 1.

3. Историко-статистическое описание церкви Іоанна Богослова в Холме. // ХВЕВ, 1891. № 11. – С. 165.

4. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Chełmskie 6. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1999. – S. 10.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 349, аркуш 1.

6. Там само.

7. Ochrona zabytków. 1993. N2. – S. 180-185.

8. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.

9. Ochrona zabytków. 1993. N2. – S. 180-185.

10. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Chełmskie 6. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1999. – S. 10.