Церква св.Іоана Золотоустого

Коло 1237 р. збудував князь Данило Галицький в місті церкву

“… красну і гожу. І споруда її була така: склепіння чотири; з кожного вугла – склепіння, і стояли вони на чотирьох головах людських, вирізьблених одним умільцем; троє вікон прикрашені [були] склом римським; при вході в олтар стояли два стовпи з цілого каменя, і на них – склепіння; а верх же вгорі прикрашений [був] зорями золотими на лазурі; внутрішній же поміст її був вилитий з міді і чистого олова, так що блищав, як дзеркало. Дверей же її двоє [були] прикрашені каменем тесаним – галицьким білим і зеленим холмським; різьблені одним умільцем Авдієм горорізьби [їх були] всяких барв і золоті; спереду ж їх [на західних дверях] був зроблений Спас, а на північних – святий Іван [Златоустий], так, що всі, хто дивився [на них], дивувалися. Прикрасив [Данило] камінням дорогим, бісером і золотом також ікони, які приніс він з Києва, і образ Спаса і пресвятої Богородиці, що їх йому сестра Федора дала з [київського] монастиря [святого] Федора; приніс він також ікону Стрітеня з [города] Вручого от отца його [Мстислава Мстиславовича]. Диву подібні [були сі образи], що погоріли в церкві св. Іоанна; один [архангел] Михаїл зостався [з] чудових тих ікон. І дзвони [Данило] приніс із Києва, [а] інші тут вилив. Усе це вогонь забрав”. 1

Цей храм згорів у 1256 р. 2 і більше не відновлювався. Він розташовувався, ймовірно, на вершині холмської Гірки. Це, судячи з опису, був шестистовпний храм руського типу. Його фундаменти були досліджені в середині 1960-х рр., але дані про розкопки досі не опубліковані. Храм мав надзвичайно багате оздоблення – вітражі, різьблені портали, капітелі колон, стінопис та ікони, мідна і олов’яна підлога, про що свідчить наведений вище опис з “Галицько-Волинського літопису.

1. Літопис руський. За іпатським списком переклав Л. Махновець. – Київ, 1989. – С. 418.

2. Там само.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 435,