[1990 р.] Паспортна інформація

Хімічний корпус, де працювали М.М. Бекетов та ін.

Пам’ятка архітектури, історії.

Харківська обл., м. Харків, Дзержинський район, вул. Університетська, № 12.

Будинок 2-х поверховий, цегляний.

Архітектурне оформлення фасадів гармонує з головним корпусом, але виконане значно скромніше. В плані корпус Г-подібний. Має коридорну систему розміщення приміщень.

На будинку встановлена охоронна дошка.

Хімчний корпус входив у комплекс будов колишнього губернаторського будинку, як одноповерховий флігель, в якому розташовувалися різні служби. Збудований в стилі раннього класицизму в 1777 р.

З передачею будови Харківському університету була проведена реконструкція під керівництвом архітектора І.Л. Вателета: перебудовані окремі приміщення, в 1803-1805 рр. за проектом архітектора Е.О. Васильєва надбудований другий поверх.

Хімічний корпус університету називався “корпусом аудиторії”, тут в основному відбувались лекційні та практичні заняття студентів всіх факультетів, деякий час знаходились анатомічний театр, архітектурний, технологічний, агрономічний та мюнц- кабінети та різні лабораторії. З 1851 р. перший поверх займали фармацевтична аудиторія і хімічна лабораторія. В так званому “збірному залі” проходили сходки революційно-демократичного студенства. На верхньому поверсі знаходились учбові аудиторії.

Великими науковими відкриттями в області хімії відзначені роки праці в університеті М.М. Бекетова (1855-1886). Він досліджував процес відновлення металів з їх окислів з алюмінієм, поклавши початок алюмінотерапії. В 1864 р. за ініціативою вченого на фізико-математичному факультеті було створено фізико-хімічне відділення, на якому читався новий курс і проводились дослідження. Роботи М.М. Бекетова та його учнів (О.П. Ельтекова, Ф.М. Флавицького, В.Ф. Тимофеєва та ін.) поклали початок харківській фізико-хімічній школі.

1930 р. при університеті було створено інститут хімії. Тут працювали відомі вчені І.М. Францевич, М.А. Ізмайлов та ін.

З 1963 р. тут розміщується учбовий корпус № 4 Українського заочного політехнічного інституту (нині інженерно-педагогічний інститут ім. І.З. Соколова).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 142 від від 25 травня 1991 р.

Охоронний № : 2396

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 25 травня 1991 р. № 142.

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.І., Сумцов М.Ф., Бузескул В.П. Краткий очерк истории Харьковского университета за первые сто лет его существования (1805-1905).- Харків, 1906.- С. 115.

Турченко Я.И. Николай Николаевич Бекетов.- М., 1954.

Харьковский государственный университет им. А.М. Горького за 150 лет.- 1955.- С. 89-90, 151-156.