Собор Успіння (№ 21)

Успенський собор 1778 р. і дзвіниця 1841 р. (пл.Радянська, 1) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 88].

Успенський собор 1685 – 1688 рр. (розібраний в 1770 р.) збудовано на кошти наказного полковника Авдія Донця з парафіянами. Мав хрещатий план [Таранушенко С.А. Пам’ятки архітектури Слобожанщини 17 – 18 ст. – Питання історії архітектури і будівельної техніки України”, К., 1959 р.].

Успенський собор 1778 р. (пл.Радянська, 2) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Успенський собор 1771 – 1777 рр. (вул.Квітки-Основ’яненка, 2) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Ирен Давид В Харькове российский снаряд попал в знаменитый Успенский собор (3.03.2022 г.)

При обстреле в храме скрывались люди. Никто не пострадал. В соборе выбиты окна и витражи, повреждена церковная утварь. Об этом сообщили в Государственной службе специальной связи и защиты информации Украины.