Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 592:800 піксел

Яблуново. Церква Воздвижения Чесного Хреста, 1921 або 1926 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 341.

Дерев’яна церква Воздвиження 1921 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Яблуново. Воловецький район

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1921 або 1926. (УПЦ)

Невелика дерев’яна двозрубна церква, збудована нижньоворітським майстром Василем Улинцем, подібна до його пізнішої церкви в селі Пашковець.

Споруда була значно привабливішою, поки зберігала традиційне покриття дранкою. Головний фасад, а також вежу з завершенням вирішено в стилі барокових церков Воловеччини. У цьому ж стилі вирішено гранчастий вівтарний зруб з круглим вікном. При вході прибудовано засклений ґанок під двосхилим дахом.

Усередині церква має кілька реліквій: царські двері роботи місцевого майстра Ґашпара і дияконські двері, передані сюди з розібраної дерев’яної церкви в Таламаші. Замість традиційного іконостаса на стінах розвішано образи. Попри свої невеликі розміри, церква є архітектурною домінантою села.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 341.