Церква Вознесіння (стара)

Фото Олексія Зеленка 1 серпня 2006 р. з сайту

На поч. XX ст. розібрані бойківські церкви у Воловці, Буковці й Таламаші.

Джерело: Сирохман М. Втрачені дерев’яні архітектурні пам’ятки Закарпаття. – Пам’ятки України, 1992 р., № 2-3, с. 70 – 75.

Воловець. Воловецький район

Церква Вознесіння Господнього. 1894. (УПЦ)

Перша згадка про Воловець належить до 1433 р. Парохія існувала в 17 ст., а в 1692 р. Воловець був філією Канори. Тоді священиками були Прокіп та Іван Олексаковичі.

За урбаріальним записом 1699 р. поміщик передав для парохії ділянку Луки Рушковича. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла з двома дзвонами. У 1778 р. філіями були Канора з дерев’яною церквою і Яблуново. Наступна згадка про дерев’яну церкву – в 1797 р.

Перша дерев’яна церква стояла в Вишньому кінці, але згоріла. Теперішню муровану церкву збудовано за священика Антона Фанковича на місці, де до 1890 р. стояла розкішна дерев’яна бойківська церква, перенесена сюди зі старого цвинтаря. Оснування посвятили 8 червня і незабаром довкола старої церкви вивели мури нової, а дерево потім винесли через двері.

Муровану церкву збудували майстри з Мукачева, а каміння возили із Скотарського. Посвятили храм 28 листопада 1893 р. Біля церкви – мурована дзвіниця, споруджена на кошти громади Федором Тимковичем та Юрієм Мадяром, і кам’яний хрест з 1904 р. На цвинтарі біля церкви є кілька гарних кованих надмогильних хрестів.

У 1934 р. за священика М. Фанковича церкву капітально відремонтували місцеві майстри Іван та Петро Ляхи на чолі з інженером Михайлом Попом, який також обладнав іконостас.

Багато церковних атрибутів містять імена дарителів та жертвувачів. Так, одне Євангеліє купили Калина і Юрій Тимковичі за кошти, виручені від продажу волів, подружжя Софілканичів подарувало образ Божої Матері, за художнє оздоблення храму заплатив І. Райчинець.

Стару церкву залишено православним. 23 травня 1996 р. єпископ І. Семедій освятив камінь під фундамент нової греко-католицької церкви в присутності архітектора майбутнього храму О. Ляшенка, пароха о. Василя Бляшина, куратора М. Токача. До 1999 р. вимуровано корпус церкви з двома стрункими вежами.

У Воловці в 1923 р. народився Іван Лявинець – церковний діяч і літератор, теперішній перший екзарх греко-католицької церкви в Чехії.

Більше фотографій: +