Могилів-Подільський м

Історичні адміністративні поділи

У 1 пол. 15 ст. на цьому місці було с.Іваниківці [Грушевський Барське староство, с. 37]. Місто засноване у кін. 16 ст. Єремією Могилою на його приватній землі. У 1595 р. брацлавський староста Стефан потоцький оженився з Марією – дочкою Єремії Могили – і отримав місто як посаг. Він збудував замок і назвав його Могилів. У 1620 р. тут врятувався Шенберг із загоном у 200 піхотинців після розгрому поляків на Цецорі. Козаки займали місто з 1650 по 1654 р. У 1654 р. поляки спалили його дощенту. У 1671 р. гетьмани Ян Собеський і Дмитро Вишневецький розорили місто, залишили у зкамку гарнізон. У 1674 р. могилівський полковник Євстафій Гоголь здав місто Яну Собеському. У 1770, 1785, 1812 рр. були пошесті чуми, у 1784 р. – сильний розлив Дністра, у 1808 р. – пожежа. Замок згорів у 1808 р., у 1901 р. від нього не було й сліду [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки кін.16 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].