Бронниця с

Бронниця с

Краєвид Дністра у Бронниці. Фото з ФБ групи «Ukraina Incognita» (опубліковано 3.05.2019 р.)

Село згадане у грамоті кн.Коріатовичів 1388 р. У скелястому березі Дністра була печера; за переказом, там люди ховались від татар, і їх задушили димом. Там знаходили людські кістки [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Фортеця [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. зафіксовано присілок Катериновка при с. Бронниця [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 445].

В 1905 р. поруч існувала окрема деревня Волохи (6 верст від Бронниці, 7 верст від Могилева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 446].

В 1905 р. поруч існувала окрема деревня Ротмистровка (5 верст від Бронниці, 7 верст від Могилева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 447].