Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці 1763 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 6].

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Томашівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Василів

Різдва Пречистої Богородиці 1766

Белз

Церква зруйнована.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 293, 335.

Wasylów Wielki – par. Św. Anny

Wasylów Wielki, 22-678 Ulhówek,

tel. 0-84/643-61-34

Proboszcz: ks. Wiesław Zborowski (1967-1992-2004)

Do parafii należą miejscowości: Krzewica SHR, Wasylów PGR, Wasylów Wielki

Kaplica: Krzewica

Odpust: niedziela po 26 VII

Liczba mieszkańców: 580

Historia parafii:

Niegdyś własność klasztoru sakramentek we Lwowie. W 1934 wzmiankowana cerkiew fil. greckokatolicka pw. Narodzenia NMP, drewniana z 1766 r. Od r. 1987 Samodzielny Ośrodek Duszpasterski. Parafia rzymskokatolicka erygowana, 2 V 1997 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczka św. Anny. Wzniesiona zapewne na przełomie w. XVIII/XIX, na miejscu poprzedniej drewnianej. Usytuowana w polu, nad sadzawką z wodą uchodzącą za leczniczą; obok dwie stare wierzby. Murowana z kamienia, otynkowana. Kwadratowa, od frontu otwarta arkadą, z pozostałych stron półkolistymi otworami. Wewnątrz strop płaski z deskami ozdobnie profilowanymi na krawędziach. Dach namiotowy, kryty blachą, zwieńczony żelaznym, kutym krzyżem; pod okapem wysunięte belki stropowe ozdobnie profilowane. – Wewnątrz na cokole cylindrycznym rzeźba św. Anny nauczającej Marię, zapewne z I. poł. w. XIX, kamienna.

C. Cmentarz parafialny, dawniej greckokatolicki, czynny, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 0,77 ha, bez podziału na kwatery

Odpust: św. Anny (niedziela 26VII)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00 (filia), 10.30, 12.00