2005 р. Церкви Холмської єпархії

Церква Святого Духа

Перші відомості про церкву походять з 1620 р. 1 У 1749 р. священик був учасником Білопольського з’їзду. 2 Деякі джерела подають дату побудови останньої церкви 1670 р. 3 Але, якщо судити з акту візитації єпископа Максиміліана Рилла 1775 р., то дерев’яна церква була нова, з малою маківкою і сиґнатуркою на гребені, а дзвіниця залишилась від старої церкви. 4 Окрема парафія ліквідована австрійською владою в кінці XVIII ст. У списках 1816 та 1863 рр. церква приписана до парафії в Новосілках. 5 З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни. Зруйнована у 1938 р. 6 Парафія відновлена під час німецької окупації. Відновлену церкву спалено польською боївкою 30 березня 1944 р. 7

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1893, T. 13. – S. 737.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

6. Процюк В. Книга пам’яті. – Львів, 1996. – С. 30.

7. Наше слово. – Варшава, 1996. ч. 9.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 110