Тульчинський район

Тульчин м

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Брацлавський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Тульчинський район

Коментар: раніше звалось Нестервар. Є 2 пояснення цієї назви: 1. від імен Нестор і варка (Варвара); 2. від “Нестер” – Дністер і угорського слова “вар” – город. Перша згадка про місто датується 1607 р. [Jabłonowski A. Źródła dziejowe, t. 21, s. 110.] За Калиновського у Тульчині було збудовано замок. Щенсний Потоцький збудував у 1782 р. великий палац. На пам’ять про відвідини Тульчина польським королем С.Понятовський 17.05.1787 р. посеред ринку був поставлений гранітний обеліск, який стояв у 1901 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Сотенне містечко Брацлавського полка в 1649 р.

Церква св.Миколи існувала у 2 п.18 ст. на південний схід від нинішньої Успенської церкви [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 144].

Література:

Krzyżanowski S. Tulczyn. – Kraków: 1862. – 27 s.

Л-ский С. Историко-статистическое описание м.Тульчина Брацлавского уезда. – Подольские епархиальные ведомости, 1873 г., № 19, с. 636 – 645.

Czartkowski A. Pan na Tulczynie: wspomnienia o Stan.Szcz.Potockim, jego rodzinie i dworze. – Lw.: 1925.

Шамрай С. Боротьба тульчинських міщан з графами Потоцькими: 1797 – 1837 рр. – Записки українського наукового товариства в Києві, 1929 р., т. 32, с. 115 – 135.

Кожушко Л. Давній Тульчин. – Пам’ятки України, 1970 р., № 4, с. 44 – 45.

Підласко Г.В. Тульчин: путівник. – Од.: Маяк, 1976 р. – 48 с.

Малаков Д.В. По Брацлавщине: от Винницы до Тульчина. – М.: Искусство, 1980 г. – 176 с.

Jaroszewski T.S. Materiały do dziejów pałacu Potockich w Tulczynie. – Rocznik muzeum narodowego w Warszawie, 1982, t. 26, s. 309 – 333.

Jaroszewski T.S. Jeszcze kilka słów o połacie w Tulczynie. – Rocznik muzeum narodowego w Warszawie, 1984, t. 28, s. 105 – 109.

Святелик В.А. Тульчин: путеводитель. – М.: 1991 г.

Jaroszewski T.S. Pałac w Tulczynie i początki architektury klasycyzmu na Ukrainie. – Przegląd wschodni, 1991, t. 1, № 1, s. 83 – 111.

Шамраєва А., Борисова Л. Палацовий ансамбль у Тульчині. – Архітектурна спадщина України, 1996 р., т. 3, № 2, с. 138 – 150.

Гісцова Л., Шовковий Д. Тульчинська лінія Потоцьких. – Історія України, 1997 р., № 18, с.

Бондар Б. Герботворення міста Тульчина. – Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні, 1999 р., т. 8, с. 168 – 170.

[Кривошея І.1] Кривошея І.І. Потоцькі герба Пілява: тульчинська лінія. – К.: Науковий світ, 2000 р. – 16 с.

Левада с
Левада с
Липки с
Липки с
Тартак с
Тартак с
maps.yandex.ua
Космічне фото Яндекс, 2013 р.
Брама при в’їзді до Тульчина з боку ставу. Ліворуч – сад садиби Потоцьких. 1996 р. 11 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 892-27.
1996 р. Брама міста
Палац 18 ст. (вул.Леніна, 8) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 13]. …
Новий палац (+)
Палац (3 корпуси і галерея) 1757 р. (вул.Леонтовича) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.:…
Садиба Потоцьких (+)
Будинок декабристів 19 ст. (вул.Сталіна, 1) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Будинок декабристів (+)
Костел домініканців заснований Адамом Калиновським в 1636 р. Зруйнований в 1648 р. Відбудований в 1780 р. на кошти Станіслава Щенсного Потоцького. В…
Кляштор домініканців (+)
Тульчин. Костел Розарія діви Марії орієнтація вівтаря 0° до головної вулиці – С3 (вулиця Леніна, 79 – по дорозі на Шпиків). Спостереження…
Костел Розарія діви Марії (+)
Згадка: [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 529]. Церква Успіння збудована у…
Церква Успіння (+)
Пам’ятник М. Леонтовичу (бронза, граніт) (вул. Леніна) – пам’ятка монументального мистецтва (1969 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761…
Пам’ятник М. Леонтовичу (+)
Пам’ятник О.В.Суворову (+)