2007 р. Для збереження пам’ятки прадавніх епох

Дата: 11.12.2007

Документ дослівно. Коментар Департамент комунікацій влади та громадськості секретаріату Кабінету міністрів України

Майно Державного історико-археологічного музею-заповідника “Кам’яна могила” передане з власності територіальної громади м. Мелітополя Запорізької області у державну власність з віднесенням до сфери управління Міністерства культури і туризму. Таку пропозицію МКТ та Мелітопольської міської ради підтримано розпорядженням Уряду від 5 грудня ц.р. № 1094-р.

Комплекс археологічних пам’яток “Кам’яна Могила” поблизу с. Терпіння Мелітопольського району Запорізької області було оголошено Державним історико-археологічним заповідником “Кам’яна Могила” відповідно до постанови Уряду від 6 червня ц.р. № 808.

“Кам’яна могила” складається з кількох поселень різних епох, зосереджених навколо пагорбу, складеного з кам’яних брил. Між ними є багато природних та штучних гротів з численними вирізьбленими символічними зображеннями. Археологи вважають, що об’єкт слугував святилищем протягом практично всіх історичних періодів, починаючи з енеоліту – перехідного періоду до бронзової доби (4 тис. до н.е.).

Пам’ятка є унікальною у східноєвропейському регіоні, оскільки знаходилася на перетині шляхів давніх цивілізацій. Вона потребує особливого режиму збереження, музеєфікації та вивчення. “Кам’яна могила” досліджена лише частково. В ході багаторічних вивчень тут відкрито майже 60 гротів та печер зі стародавніми петрогліфами. Заповідна територія становить до 15 га.

У грудні 2001 року постановою Уряду “Кам’яна могила” включена до Державного реєстру пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення. Пам’ятка є у попередньому списку об’єктів, які претендують на включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Україна, як держава-учасник Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини, зобов’язана охороняти матеріальні свідчення, які будуть вивчатися прийдешніми поколіннями. У 2003-2004 роках з Державного бюджету на розвиток музею-заповідника було виділено майже З млн. гривень.

“Кам’яна Могила” оголошена Державним історико-археологічним заповідником відповідно до міжнародних пам’яткоохоронних норм. До 2008 року буде затверджене положення про цей заповідник, визначено його межі та зони охорони, розроблено генеральний план розвитку та інші необхідні документи.

“Кам’яна Могила” є також своєрідним письмовим архівом прадавніх епох. На її камінні збереглися палеолітичні малюнки мамонта, перші піктографічні написи – спрощене зображення предметів, понять, що заміняли слово. Вивчення цього надбання стане ключем до прочитання найдавніших „кам’яних книг” людства.

Джерело: “Урядовий портал”