Кам’яна Могила

Кам’яна Могила

Розмір зображення: 800:526 піксел

Державний історико-археологічний заповідник “Кам’яна могила” (м. Мелітополь, біля с. Мирне) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Культовий комплекс “Кам’яна Могила” (смт Мирне, на схід від села) – пам’ятка археології (22 тис. до н.е. – 11 ст.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Не плутати із Кам’яними Могилами в Донецькій області!

Складна археологічна і геологічня пам’ятка. Має вигляд пагорбу заввишки до 15 м, який простягнувся уздовж р.Молочної на 300 м, поперек – на 200 м. Складається з пісковикових плит та піску.

Пам’ятка відкрита у 1889 р. М.І.Веселовським.

Дослідження:

1936, 1938 рр. – О.Н.Бадер;

1947 р. – В.М.Даниленко;

1951, 1952, 1954, 1956, 1957 рр. – М.Я.Рудинський;

1963 р. – В.М.Гладилін;

1969 – 1973 рр. – В.М.Даниленко;

1983, 1987 рр. – Д.Я.Телегін;

1983 – 1993 рр. – Б.Д.Михайлов.

Відкрито понад 60 гротів та печер, у більшості з яких знайдено зображення.

Бадер О.М. Петрогліфи Кам’яної Могили. – “Палеоліт і неоліт України”, К., 1947 р., с. 297 – 322.

Даниленко В.М. Про наскельні зображення Кам’яної Могили. – Археологія, 1950 р., т. 3, с. 78 – 90.

Рудинский М.Я. Каменная Могила (предварительное сообщение). – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1952 г., т. 1, с. 21 – 31.

Рудинский М.Я. Каменная Могила. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1953 г., т. 2, с. 69 – 71.

Рудинский М.Я. К вопросу о наскальных изображениях Каменной Могилы. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 5, с. 64 – 70.

Рудинский М.Я. Петроглифический комплекс Каменной Могилы. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1957 г., т. 7, с. 20- 31.

Рудинський М.Я. Кам’яна Могила: корпус наскельних рисунків. – К.: 1961 р. – 171 с.

Гладилін В.М. До питання про вік наскельних рисунків Кам’яної Могили. – Археологія, 1964 р., т. 16, с. 82 – 88.

Кам’яна Могила: альбом / Є.Я.Рудинська. – К.: Мистецтво, 1967 р. – 48 с.

Бадер О.Н. Об изображении мамонта с Каменной Могилы. – “Кавказ и Европа в древности”, М., 1973 г., с. 26 – 32.

Даниленко В.М. Кам’яна Могила. – К.: 1986 р. – 151 с.

«Каменную могилу» в Запорожской области законсервируют и обследуют (13.02.2013)