2009 р. Чоловік хотів спалити “неправильну” церкву Хмельницького

Дата: 09.06.2009

6 червня за день до Трійці в селі Суботів мало не згоріла знаменита церква Ільїнська, що входить в Національний історико-культурний заповідник «Чигирин». «У суботу пополудні до храму увійшов 44-річний місцевий житель, в руці він ніс засвічену свічку. За словами матушки – жінки місцевого священика, він з порогу попрямував у святая святих – до вівтаря.

Жінка, за церковними правилами, входити туди не може, тому вона окликнула візитера і чекала, поки він вийде. Проте через декілька хвилин звідти повалив дим, і попадя кинулася по допомогу», – розповідає помічник начальника МНС Черкаської області Костянтин Проценко.

За словами Проценка, коли на її заклик прибігли співробітники музею – біля вівтаря горіли ризи священиків, зайнялися штори, вогонь вже підбирався до іконостасу. Палій в цей час спокійно спостерігав за скоєним.

Пізніше з’ясувалося, що селянин приніс з собою горючу суміш, вилив її на штори і підпалив свічкою. Чоловіка, який вчинив замах на святиню, передали до рук міліції. Збиток оцінений у більш як 7 тис. гривень. У міліції свій вчинок чоловік пояснив дивно – хотів спалити іконостас, тому що він влаштований не так, як потрібно. У результаті, палія відправили на психіатричну експертизу.

Нагадаємо, Свято-Ільїнська церква побудована в 1653 році, як родова усипальня сім’ї Хмельницьких. Після смерті гетьмана, його прах був похований саме там, але згодом пропав.

23 травня 2009 року патріарх Філарет особисто освятив новий іконостас церкви, – саме його намагався знищити палій.

Джерело: “Газета.ua”