Надгробок Аврелія Віктора

Розмір зображення: 729:800 піксел

Надгробок Аврелія Віктора. Херсонес. Кін. II ст. н. е. Вапняк, мармур. Висота 91 см. Херсонеський історико-археологічний музей.

Джерело: Античне мистецтво. – К.: Мистецтво, 1977 р., № 144.

Привертає увагу прагнення передавати індивідуальні риси зображуваних осіб, відмовлятися від ідеалізації та узагальнення їх. Якоюсь мірою тут позначився вплив римського мистецтва, зокрема – римського портрета, що легко пояснити: в Херсонесі стояла римська залога, і над могилами солдат споруджували такі самі стели, як і на їхній батьківщині – в Римі. Саме такою є стела Аврелія Віктора, воїна І італійського легіону (кінець II століття н. е.): в нішу вапнякової плити встановлено тоншу плиту, на верхній половині якої вміщено рельєфне зображення воїна, а на нижній – латинський напис [А. П. Иванова. Херсонесские скульптурные надгробия с портретными изображениями. – «Советская археология», VII, 1941, стор. 107-120]. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 60]