Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 800:541 піксел

Руське Поле. Церква Св. Трійці, 1930-ті роки, 1992 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 530.

Руське Поле (Велике Урмезієво) Тячівський район

Церква Св. Трійці. 1930-ті pp., 1992. (УГКЦ)

Дзвіницю перенесли до мурованої греко-католицької церкви, спорудження якої розпочали на початку 1930-х років (у 1932 р. вже закінчили фундамент) за священика Юлія Іванча.

Проект церкви виконав Емиліян Еґреші, а технічні розрахунки зробили інженер з Брно Ганс Прукл та Янош Кладек з Кошиць.

Церкву будували аж до початку 1940-х років, але не завершили до приходу радянської влади. Добудували її на початку 1990-х і кілька років вона діяла як православна, а згодом була повернута греко-католикам.

Дзвіницю оббили новими дошками, а опасання і верх – бляхою. З чотирьох дзвонів найбільший відлив Октав Вінтер, ще два походять з 1924 та 1925 років.

У селі народився письменник-публіцист о. Юлій Гаджега (1879-1947).

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 528.