Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Руське Поле. Церква Вознесіння Господнього, 1925 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 766.

Руське Поле

Церква Вознесіння Господнього. 1925. (УПЦ)

Землю для спорудження дерев’яної церкви в Малому Урмезьові дав Григорій Мірявець, який зробив також грошовий внесок і, як розповідають, дав для будівництва 100 дубів, а будували церкву від 1919 до 1925 р. за священика Дмитра Шандри, кураторів Михайла Юрипіина, Андрія Петечука, Василя Петечели. Більшість необхідних коштів зібрали вірники, а 30 тисяч корон виділила держава.

Вели будівництво Михайло Несух з Тереблі та місцевий майстер Василь Салей. Близько 1978 р. Іван Андрішко розмалював інтер’єр церкви. Дерев’яну дзвіницю перенесли в 1950 р. від пізніше зруйнованої дерев’яної готичної церкви.

У 1991 р. церкву збільшили, зробивши цегляну добудову, вкрили дахи бляхою. У 1992 р. перемалювали ікони.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 766.