1974 р. Паспортна інформація

Могила Панаса Мирного

Пам’ятка історії.

Полтавська обл., м. Полтава, вул. Карла Лібкнехта, Зелений гай (за даними 1974 р.).

Загальний опис:

На могилі – обеліск з сірого граніту роботи архітектора Д.М. Гольдінова та скульптора В.П. Хомо. На обеліску – овальний барельєф письменника розмірами 0,45×0,32 м. Під барельєфом напис:

“Годі, нам, Музо, пісні співати

Й тішити серце своє

А як ти хочеш, щоб тебе знали -

Йди виручати з біди, -

З слова живого скуй самопали

Й з ними між люди іди”.

Висота обеліска 2,45 м, цоколь 0,25×0,87 м.

Могили письменника і його дружини огороджені гранітним бордюром 1,36 м.

Навколо могили – масивний бордюр з чорного лабрадориту розмірами 7,15×0,60 м. На них гранітні плити розміром 0,59×0,08 та 0,25×0,06 м з написами:

“Панас Мирний 1849-1920”, “Рудченко О.М.”

Панас Мирний (Панас Якович Рудченко) (1849-1920) – класик української літератури, революційний демократ.

Народився в м. Миргороді на Полтавщині. У Полтаві прожив 49 р., працював на фінансовій роботі і приймав активну участь у літературному та громадському житті.

У творах “Хіба ревуть воли, як ясла повні ?!” (1880), “Голодна воля”, “Лихо давнє і сьогочасне” (1897) відтворив життя українського села.

Після Жовтневої революції працював завідуючим відділом по соцзабезпеченню при Полтавському губфінвідділі.

Помер Панас Мирний 28 січня 1920 р. Поховали його спочатку на військовому кладовищі поруч з сином, а у 1936 р. перепоховали в улюбленому письменником місці під назвою Зелений гай. Там тепер і могила його дружини.

У 1949 р. до 100-річчя з дня народження на могилі письменника споруджено обеліск.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР від 21.07/1965 р. № 711.

Охоронний № : 40

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: регулюються рішенням виконкому обласної Полтавської Ради депутатів трудящих № 301 від 8.07.1975 р. (див. генплан розташування пам’ятника).

УРЕ.- Т. 2.- К., 1967.- С. 489.

Фонди Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного – філії краєзнавчого музею (№ 1156-е).

Полтавський літературно-меморіальний музей Панаса Мирного. Путівник.- Харків: “Прапор”, 1969.

Ілюстративні матеріали: