Церква Преображення

Церква Преображення

Розмір зображення: 800:558 піксел

Фото зі збірки Олега Матвійчука, 1938 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 303.

Вперше згадується у податковому реєстрі 1540 р. 1 У 1741 р., як свідчив напис на одвірку, було збудовано нову дерев’яну церкву. 2 У акті візитації 1775 р. про неї сказано, що “стара, але добра, з однією маківкою малою”. 3 Імовірно, що дата на одвірку відносилась до перебудови церкви, бо після огляду у 1903 р. архітектором А. Топор-Звєржховським, він записав: “Стара церква, як видно з напису над дверима, була збудована у 1741 р., але, імовірно, старіша”. 4 З 1875 р. церква православна. У 1902 р. проект нової з мурованими стінами найпростіших форм і дерев’яними перекриттями виконав єпархіальний архітектор Володимир Покровський. 5 Роботами керував архітектор Томашівського повіту А. Топор-Звєржховський. 6 Будівництво здійснювалося господарським способом стараннями отця Тимофія Васильчишика. Освячена єпископом Євлогієм у 1907 р. Ікони і іконостас виконав київський іконописець Г. Володін. 7 Зачинена після першої світової війни. Підпалену весною 1938 р. церкву селяни врятували, але 9 липня цього ж року її розвалили з наказу польської влади. 8 Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія. 9

Судячи зі збереженої нечіткої фотографії, церква була мурованою тинькованою хрещатою спорудою, Середхрестя завершував дерев’яний світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею з маківкою. Рамена хреста вкривали двосхилі причілкові дахи. Над західною частиною бабинця здіймалася дерев’яна восьмибічна дзвіниця, вкрита високим восьмибічним шатром, завершеним главкою.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 183.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.