Монастир

2010 р. УПЦ КП передали усі споруди та територію Скиту Манявського

Дата: 30.10.2010

Враховуючи клопотання Івано-Франківського єпархіального управління Української Православної Церкви Київського Патріархату, на підставі ст. 21 Закону України «Про охорону і використання пам’яток історії та культури» Івано-Франківська ОДА передала Скит Манявський на умовах охоронного договору в користування Манявському Хресто-Воздвиженському чоловічому монастирю Івано-Франківської єпархії УПЦ КП.

Розпорядження від 26.10.2010р. № 734 Про пам’ятку архітектури «Скит Манявський» оприлюднила прес-служба Івано-Франківської ОДА. Хресто-Воздвиженському чоловічому монастирю в користування передали усі споруди та територію «Скиту Манявського» на умовах охоронного договору.

Довідка: Скит Манявський – аскетичний чоловічий монастир східного обряду (український Афон), визначний осередок духовності, культури й мистецтва України. Монастир заснований Йовом Княгиницьким у 1606 р. біля с. Манява (Богородчанський район) Івано-Франківська область. З 1621 р. монастир був обнесений кам’яним муром з 3 оборонними вежами, за якими ховалися жителі навколишніх сіл під час нападів турків і татар. У 1785 був закритий австрійським урядом.

Був одним із осередків культурного життя в Галичині. Мав велику бібліотеку, славився головним іконостасом, виконаним українським живописцем Ю.Кондзелевичем. Пізніше іконостас знаходився в церкві с. Богородчани. З 1923 т. зв. Богородчанський іконостас зберігається в Національному музеї у Львові.

1980 року відкрито історико-архітектурний музей. 28 травня 1998 року було відкрито Манявський Хресто-Воздвиженський чоловічий монастир.

Джерело: РІСУ