2011 р. Друге життя для старих сходів

Мирослава Іваник

Дата: 08.04.2011

У Львові закінчили реставрацію сходової клітки на пл. Ринок, 5. Вартість робіт становить 250 тис. грн. 60% цієї суми сплатило GIZ “Німецьке товариство міжнародного співробітництва” та 40% – комунальна установа “Інститут міста”. Будинок на пл. Ринок, 5 є пам’яткою архітектури національного значення. Історична конструкція сходів усередині будівлі з’єднує перший поверх із трьома наступними поверхами та з не розбудованим горищем.

Сходи виготовлені з дуба, заокруглені, майже без міжповерхових майданчиків. Особливістю сходів є стовпчики поручнів, стилізовані під балюстраду і відлиті з заліза. Беручи до уваги конструктивні й художні деталі сходів, можна припустити, що їх спорудили у другій половині 18 ст.

Реставрація цінних сходів, які в останні роки були в аварійному стані, тривала три місяці. Аби відреставрувати сходи, їх спершу демонтували, відреставрували окремі частини в майстерні, а потім змонтували в будинку. За словами німецького реставратора Крістофа Юнґганса, загалом реставратори були змушені замінити 35% сходів. Такий реставраційний проект показав, що історичні елементи навіть у дуже поганому стані можливо реставрувати. Будинок на площі Ринок, 5 є для цього найкращим прикладом: мешканці знову користуються справними сходами, яким, за оцінками експертів, близько 200 років.

Під час робіт організатори подбали про те, щоб усі мешканці мали доступ до своїх квартир. Для цього змонтували нові сходові майданчики, крім того, тимчасові сходи на внутрішньому подвір’ї будинку використовуються надалі.

За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, це перший приклад зразково відреставрованих дерев’яних сходів у Львові.

– Ми довели, що можемо зберегти те, що хочемо зберегти, навіть якщо воно в дуже поганому стані. Сподіваємось, що зможемо заохотити мешканців львівських пам’яток архітектури подбати про цінні елементи, які є в їхніх будинках, – розповіла Іріс Ґляйхман, керівник проектів німецького бюро технічної співпраці у Львові.

Джерело: “Львівська пошта”