2008 р. Пікет Спілки художників від пам’ятки архітектури перемістився до Львівської обласної…

2008 р. Пікет Спілки художників від пам’ятки архітектури перемістився до Львівської обласної прокуратури

Дата: 17.09.2008

16 вересня члени Львівської обласної організації Національної спілки художників о 14 годині, незважаючи на проливний дощ, зібралися на пікет під загорожею території, де колись на пл. Міцкевича у Львові стояв будинок № 9, в якому діяв обласний осередок спілки, – про це з місця події повідомив кореспондент ЗІКу.

Художники-пікетники протестували проти робіт на території пам’ятки, стверджуючи, що право власності на все, що залишилося від колишнього історичного будинку, зареєстровані за Національною спілкою художників України та перебувають під охороною держави. Художники остерігаються, що під виглядом вивозу каміння фактично відбувається демонтаж з наступним вивезенням конструктивних елементів будівлі.

Разом із журналістами охорона пустила пікетників на огороджену територію. Після пікету художники рушили до прокуратури із наміром інформувати прокурора Львівської області Олексія Баганця про те, що із 8 вересня та території буд. №9 на пл. Міцкевича працюють робітники ТзОВ «Будмонтажресурс», використовуючи автокран та вантажівку. Оскільки на попереднє термінове повідомлення голови ЛОО НЮХУ Олега Микити ніхто не зреагував і не було зроблено кроків до припинення дій робітників, художники пішли домагатися прямих заходів прокурорського нагляду.

Як вдалося з’ясувати кореспонденту ЗІКу, роботи провадилися за вказівною директора ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» Тараса Ситника.

Тарас Ситник, своєю чергою, у коментарі ЗІКу зазначив, що йому нічого не відомо ані про сьогоднішній пікет, ані про те, що підвали буд. № 9 на пл. Міцкевича мають власника в особі Спілки художників. «Колись Спілка художників орендувала в тому будинку площі в управлінні комунального майна, але довела споруду до такого стану, що та завалилася. Після обвалу, будинок демонтували як гостро аварійний, і місто виставило на продаж вільну земельну ділянку.

Ця ділянка встигла поміняти кількох власників, ми придбали її на початку 2005 року. Два сезони ми фінансували археологічні дослідження території. Фундаменти історичних споруд зараз законсервовані піском. Жодних будівельних робіт на території ніхто не провадить. Ми, отримавши вказівку прибрати територію, вивозимо окреме каміння та цеглу, але знаючи, що це все має історичну цінність, не викидаємо уламки на смітник, а складуємо за домовленістю на території одного із львівських заводів на вул. Тургенєва. Потім будемо використовувати ці елементи для інтер’єрних оздоблень», – сказав п. Ситник.

На запитання, чи йому відомо про те, що пам’ятка архітектури за адресою пл. Міцкевича, 9 досі не знята із обліку, Тарас Ситник підтвердив, що знає. Й додав, що неодноразово робив подання щодо зняття неіснуючого будинку із обліку архітектурних пам’яток. Однак питання досі висить у повітрі.

Чи ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» збирається відбудовувати споруду у вигляді, який вона мала до демонтажу, Тарас Ситник іще не знає. Це з’ясується після завершення міжнародного архітектурного конкурсу на забудову цього кварталу. Конкурс на проект готельного комплексу оголосять наприкінці 2008 р. Цей готель вже внесений до карти інвестиційних проектів, пов’язаних із чемпіонатом «Євро-2012».

«Ми не робимо нічого протиправного. Якщо Спілка художників думає, що має якесь право власності на нашій ділянці, їй треба це довести в суді, а не пікетувати чужу власність. Щодо відбудови будинку, то на це є різні погляди, оскільки він не може бути пам’яткою, то цілком може бути в сучасному стилі. Ми контактували торік із експертом ЮНЕСКО Гансом Каспарі, який цікавився археологічними дослідженнями на нашій території», – сказав Тарас Ситник.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»