Готель “Жорж” (№ 1)

Готель “Жорж” (№ 1)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Готель “Жорж” заснований в 1793 р. Георгом (Жоржем) Гофманом. Існуючий будинок споруджено в 1900 р. за проектом віденських архітекторів Г.Гельмера та Ф.Фельнера. Фасади прикрашені алегоричними скульптурами Європи, Азії, Африки й Америки, фронтон – сценою боротбьи св.Георгія зі змієм. Ці скульптури виконав А.Попель за моделями Л.Марконі.

Готель “Жорж” (пл.Міцкевича, № 1) пам’ятний тим, що тут у залі “Фрозін” в кін.19 – на поч. 20 ст. відбувались вистави театру “Руська бесіда”; зокрема, тут відбулась премьєра п’єси І.Франка “Украдене щастя”. Готель зберіг свою назву і призначення до сьогодні.

У готелі зупинялись О.Бальзак, Ф.Ліст, Е.-Л.Войніч, М.Равель, Ж.-П.Сартр та ін.

У будинку № 1 міститься готель “Жорж” з кафе і рестораном, який у часи СРСР мав назву “Інтурист”. До 1939 року його власником був Боровський, у цій будівлі також містилася Наукова книгарня і магазин галантереї Мотилєвського.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)