Житловий будинок (№ 9)

Жилий будинок 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок поч. 19 ст. (№ 9) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XIX в. (пл. Мицкевича, 9). Расположен на угловом участке, обращен фасадами на три улицы. Перестраивался в 1910, 1922 гг.

Кирпичный, прямоугольный в плане, трехэтажный, фасады решены в классицистическом стиле. Центр главного фасада подчеркнут плоскими пилястрами с коринфскими капителями. В помещениях первого этажа сохранились вспарушенные своды, в коридорах – сегментные. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 35].

Цей пам’ятковий будинок знесено в 1998 р. – буцімто через поганий технічний стан. Планується, що на цьому місці фірма “ГалІнвест” спорудить свій офіс як копію будинку 1839 р., але ще в 2007 р. тут було порожнє місце, оточене парканом.

Під № 1 по вул.Братів Рогатинців за польських часів був салон продажу автомобілів “Фіат”, за радянських із боку будинку № 9 (уже не існує) на площі Міцкевича на вулицю Комсомольську виходили вікна перукарні, крім того, тут містився диспетчерський пункт таксі. Таксі в радянські часи, як і багато інших речей, було великим дефіцитом, і на його замовлення доводилося чекати доволі довго.

Джерело: “”, 9 лютого, 2007 року, № 22 (92)

У будинку № 9 до 1939 року містився ресторан і бакалійні товари Ґурського, Спілка міжнародних транспортних перевезень Шенкера, магазин “Світ панчох” Старка, магазин мод “Владислава”, магазин чоловічого одягу “Андре”, магазин взуття Ауґстрайха і магазин ламп Міхала Пишнота. Тут до 1939 року була також Львівська спілка митців-пластиків, за часів СРСР – Обласне відділення Спілки радянських художників і Художньо-виробничий комбінат художнього фонду СРСР. За радянських часів тут також функціонував жіночий салон-перукарня “Мрія”. 1995 року раптово обвалилася частина будинку, просіли підвали. На жаль, врятувати одну з найстаріших пам’яток площі Міцкевича не вдалося.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)