Уламок бивня мамонта

Розмір зображення: 800:341 піксел

Широко відомим зразком художнього різьблення доби пізнього палеоліту є також гравірований малюнок на уламку мамонтового бивня, що походить з Кирилівської стоянки в Києві. Деякі дослідники вважають, що, крім суто орнаментальних мотивів, тут можна виділити також зображення голови птаха з довгим дзьобом, річкових хвиль та ін. [В. В. Хвойка. Каменный век Среднего Приднепровья.- «Труды XI археологического съезда», т. I, М., 1901, стор. 753; Хведор Вовк. Магдаленське майстерство на Україні.- «Записки Наукового товариства ім. Шевченка», т. 96, кн. 2, Львів, 1902, стор. 5] Очевидно, ці візерунки в ті часи мали цілком реальний зміст (с. 26).

Уламок бивня мамонта з вигравіруваним візерунком з Кирилівської стоянки у Києві. Пізній палеоліт. Державний історичний музей УРСР. За В. В. Хвойкою.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 28.