Михайло Кальницький, Тетяна Трегубова

442.7. Свята брама, 1890-і рр. (архіт.).

Пров. Бехтерєвський, 15. На головному вході до монастиря, по осі пров. Бехтерєвського.

Збудована бл. 1897, вірогідно, за проектом В. Ніколаєва. У радянський час декоративне оздоблення частково втрачено.

Цегляна, тинькована, у плані наближена до півкола з розташованим у центрі проїздом. Покриття даху – пофарбована листова мідь.

Брама вирішена у неоросійському стилі, що забезпечує ансамблевий зв’язок з іншими монастирськими будівлями. Чоловий фасад має вигляд стилізованого трипелюсткового кокошника, завершеного цибулястою маківкою та прорізаною аркою проїзду у формі неповного кола. Гладенька площина фасаду первісно була збагачена ліпленими фігурними гуртами, які повторювали абрис кокошника та слугували обрамленням для ікон. З трьох ікон збереглася тільки одна – «Покрова Пресвятої Богородиці», вміщена в арочці над проїздом. Дворовий заокруглений фасад сформований бічними сторожками, перекритими спільним дахом у вигляді шоломоподібної напівбані. Отвір проїзду фланкований рустованими пілястрами.

Завдяки великому масштабу Свята брама вирізняється серед багатоповерхової навколишньої забудови й відіграє роль своєрідного символу монастиря.