2012 р. Монастирська брама в небезпеці

Головний вхід до Свято-Покровського жіночого монастиря УПЦ у Києві – брама-пам’ятка ХІХ ст. у пров. Бехтеревському, 15 – потребує термінової реставрації. Монастир хоче замість історичної брами побудувати цегляну споруду з більшим розміром воріт прямокутної форми.

З відповідним проханням до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця звернулась настоятелька Свято-Покровського жіночого монастиря ігуменя Калісфенія (Т. Т. Шамайло).

Депутат розповів, що брама Покровського монастиря хоч і має привабливий зовнішній вигляд, але на думку представників монастиря, є вкрай небезпечною. Оскільки всі приміщення монастирського комплексу знаходяться в муніципальній власності, то монастир звернувся з проханням замінити стару браму на цегляну зі зміною профілю воріт (в тому числі і для зручності проїзду технологічного транспорту).

«Зрозуміло, що ні про яку реконструкцію чи перебудову брами не може йти й мова, бо це пам’ятка, яку можна тільки реставрувати. А от виділити гроші для приведення в порядок технічного стану цієї брами вкрай необхідно», – наголосив О. Бригинець.

В той же час депутат нагадав, що на ремонт пам’яток Києва в поточному році заплановано виділити лише 2 млн. грн. за мінімальної потреби 35 млн. грн. Як наслідок пам’ятки приходять в стан, що загрожує життю людей.

Тому голова комісії направив відповідне звернення монастиря до ГУ охорони культурної спадщини та звернувся до ГУ архітектури та містобудування з проханням дати свої висновки щодо стану пам’ятки.

«Проблеми з історичними воротами Київ має не вперше, нагадаю в 2007 році в Києво-Печерській Лаврі було зруйновано браму до Нижніх Печер, зведену в 1850 році. Київські чиновники не змогли вчасно відреагувати на поганий стан воріт Лаври в результаті ми їх втратили. Якщо в бюджеті не знайдуться гроші на реставрацію цієї брами, то влада через свою бездіяльність зруйнує ще одну пам’ятку, за руйнування якої ніхто не буде покараний», – заявив О. Бригинець.

Браму було зведено близько 1897 року. Споруда мала дещо незвичний архітектурний образ для свого часу. У центрі брами розташований арковий проїзд.