2011 р. У Кіровограді зруйновано будівлю Театру корифеїв

У Кіровограді зруйновано будівлю першого українського професійного театру, який був колискою українського театрального мистецтва, де починали свою кар’єру Садовський, Карпенко-Карий, Заньковецька та інші зірки. Про це повідомляє блогер Олександр Аргат. У зруйнованій споруді розміщувався перший український професійний театр – “Товариство українських артистів під орудою Марка Кропивницького”, який пізніше отримав назву Театру Корифеїв.

Будівлю було відкрито 1882 року в Єлисаветграді (нині Кіровоград) – вважається, що в цей рік український театр відокремився від польського та російського.

Засновником театру був Марко Кропивницький, його справу продовжив Микола Садовський. Звідси вийшла більшість основоположників українського театрального мистецтва – від Івана Карпенка-Карого і Панаса Саксаганського до Марії Заньковецької.

Нагадаємо, що наприкінці травня 2009 року Кіровоградський академічний музично-драматичний театр імені М. Л. Кропивницького припинив роботу через аварійний стан будівлі. 8 липня того ж року Кабінет міністрів виділив 12,5 млн. гривень на реконструкцію. Загальна вартість реконструкції будівлі театру оцінюється в 130 млн. грн.

Тимчасовою сценою для трупи театру став будинок культури заводу “Червона зірка”.

Улітку 2011 року перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Олександр Шаталов заявив, що Кіровоградський академічний український музично-драматичний театр імені Кропивницького запрацює максимум через два роки – коли завершиться реконструкція будівлі.

У вересні 2011 року депутати Ленінської районної у місті Кіровограді ради відмовилися перейменувати свій район з Ленінського на Шевченківський.