Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Kalinówka – par. Świętego Krzyża

22-422 Kalinówka,

Proboszcz: ks. Krzysztof Dziura (1964-1988-1996)

Do parafii należą miejscowości: Huszczka Mała, Kalinówka, Pańska Dolina, Sulmice, Wiszenki Kol., Wiszenki, Zabytów

Odpust: 3 V

Liczba mieszkańców: 932

Historia parafii:

Do początku obecnego stulecia miejscowość należała do parafii Skierbieszów. Obok katolików obrządku łacińskiego na tym terenie do w. XIX byli również grekokatolicy, którzy posiadali swój kościół parafialny w Sulmicach. Istniał on już w II połowie w. XVIII. Większość grekokatolików w r. 1875 przeszła na prawosławie, jednak część, pomimo prześladowań, przetrwała przy Kościele katolickim do r. 1905, tzn. do ukazu tolerancyjnego. Od tego roku zaczęli oni uczęszczać do kościoła łacińskiego w Skierbieszowie. Kalinówka dawniej nazywana była Monastyrkiem i znajdował się tutaj kościół filialny parafii unickiej w Sulmicach. W r. 1875, razem z macierzystą parafią, znalazł się w rękach prawosławnych. W r. 1915 duchowny prawosławny, razem z większością swoich parafian opuścił omawiany teren. Po zakończeniu działań wojennych katolicy odzyskali świątynię i zaczęli tworzyć filię parafii łacińskiej Skierbieszów.

Parafia rzymskokatolicka w Kalinówce została erygowana, 4 VII 1919 r., przez bp. lubeolskiego Mariana Fulmana i włączona do dekanatu zamojskiego, obecnie znajduje się w dekanacie sitanieckim. Parafia uzyskała 18,5 ha ziemi pocerkiewnej (dawnej unickiej). W okresie międzywojennym działało bractwo różańcowe i tercjarze św. Franciszka. W czasie II wojny światowej proboszcz ks. Jan Stasiak został aresztowany (r. 1943) i wywieziony do obozu koncentracyjnego.

Przy kościele kalinowskim był bazyliański monastyr prawosławny. Kościół obecnie istniejący został wybudowany przez prawosławnych w r. 1880. Po I wojnie światowej oddano go katolikom. 3 V 1919 r. poświęcił go bp Marian Fulman, pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. W latach 1919-1922 wybudowano 2 nowe wieże na miejsce cerkiewnych, położono nowe tynki z zewnątrz i wewnątrz oraz dobudowano zakrystię. W latach sześćdziesiątych przeprowadzono remont dachu, a w 1975 r. jego konserwację. W latach 1954-1958 kościół zabezpieczono przed ruiną (były pęknięcia). W r. 1965 wykonano remont środkowej wieży, zaś w r. 1971 -wieży frontowej. W r. 1973 położono nowe tynki zewnętrzne, remontowany w latach: 1997-2001.

Kościół murowany, jednonawowy, w stylu cerkiewnym, przy prezbiterium zakrystia, wieża nad nawą i druga – na frontonie, z kruchtą w przyziemiu. Wnętrze jest wyposażone w 2 ołtarze drewniane. Ołtarz główny został wykonany w r. 1923 (bracia Kabalowie), jest w nim obraz MB z dawnej cerkwi. Ołtarz boczny po lewej stronie nawy ma obraz MB Częstochowskiej (r. 1966). Dzwon jest zawieszony na wieży kościelnej.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczka przydrożna w Sulmicach

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny, rzymskokatolicki w Kalinówce, czynny, założony w r. 1919, w kształcie czworoboku o pow. 1,9 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy murowanych słupach

2. Cmentarz prawosławny w Kalinówce, nieczynny, założony po r. 1875, w kształcie czworoboku o pow. 0,27 ha

O d p u s t: MB Królowej Polski (3V).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1919

małżeństw od r. 1919

zmarłych od r. 1919

Kronika parafialna od r. 1919

Lista proboszczów: ks. Tarkowski, ks. Andrejek, ks. Stasiak, ks. Kazimierz Kustroń, ks. Widelski, ks. Jan Pęzioł, ks. Jan Franczak

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Sulmicach