1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 623:800 піксел

Дзвіниця в Ясениці Замковій. 18 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 387.

Мистецькі принципи бойківських майстрів яскраво втілилися не тільки в культовому будівництві: хати теж мають високі дахи з східчастими вирізами в соломі і такі ж, як у церквах, піддашки та галерейки. В стилі бойківських храмів будувались і дзвіниці, унікальний зразок яких зберігся в селі Ясениця Замкова. Ця дзвіниця збудована у XVIII ст., але повторює більш давній тип: таку чотирьохярусну будівлю зображено ще в «Анфологіоні», виданому Києво-Печерською друкарнею в 1661 р. Будував дзвіницю в Ясениці Замковій талановитий майстер, наділений багатою творчою фантазією. Це видно хоча б з того, як розраховані ритм і розмір кроку аркади, її висота. Широкий і повільний, він підхоплюється в трохи іншій тональності аркадою другого ярусу. Потім у цей хор ритмічних повторень вплітається менш помітний ритм невеликих арочних отворів третього ярусу. Початий на всю силу голосу, мотив аркади затухає у вінчанні. Розвиток мелодії арочних ритмів логічно закінчений, і майстер вінчає башту невеликою банею на глухому низесенькому восьмигранному підбаннику. Під руками ясеницького теслі звичайна башта-дзвіниця перетворилася в мистецький шедевр.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 390.