Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Про справу не говори з тим, з ким можна, а з ким треба

Богдан Хмельницький

?

1974 р. Паспортна інформація

Могила М. М. Коцюбинського

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

1913 р.

Розміщення:

Чернігівська обл., м. Чернігів, вул. Толстого, Болдина гора, поблизу Іллінської церкви.

Загальний опис:

Пам’ятник-могила М.М. Коцюбинського знаходиться на Болдиній горі в південній її частині. Звідси відкривається чудова панорама навколишньої місцевості. Могила обнесена металевою художньо оздобленою огорожею, пам’ятник, встановлений на могилі, являє собою бронзовий бюст М. Коцюбинського. В реалістично створеному портреті письменника відчувається людська гідність, творча сила і натхнення. Бюст опирається на прямокутний постамент, який складається з двох різних за розміром частин, розділених між собою рельєфним візерунчастим пояском. На передній площині постаменту, в верхній його частині вирізьблено напис: “Михайло Коцюбинський 1864-1913”.

Постамент встановлено на стилобат, прикрашений різьбленим рослинним орнаментом. Спереду на стилобаті – виступ у вигляді плити, на якому вирізьблено напис:

“Большого человека потеряла Украина, долго и хорошо будет она помнить его добрую работу…

М. Горький”.

Перед пам’ятником, на могилах М. Коцюбинского (зліва) і В. Коцюбинської лежать плити з вирізьбленими на них написами: “М. Коцюбинський”, “Віра Коцюбинська”.

Постамент, стилобат, плити виготовлені з чорного лабрадориту. Територія навкруги пам’ятника та підхід до нього вимощені бруківкою.

Розміри:

Бюст: 2,0 натури.

Стилобат: 1,8×1,8×0,3 м.

Постамент: 2,35×0,85×0,85 м.

Огорожа: 6,0×6,0 м.

Історична довідка, відомості про дослідження:

Михайло Михайлович Коцюбинський, видатний український письменник, революціонер-демократ, народився 17 вересня 1864 року в м. Вінниці в сім’ї дрібного службовця.

З 1898 року жив у м. Чернігові, де написав свої найкращі твори. Серед них – “Fata morgana”, “Подарунок на іменини”, “Коні не винні”, “Сміх”, “Дорогою ціною”, “Він іде” та інші.

Помер Михайло Коцюбинський 25 квітня 1913 року і був похований в Чернігові, на Болдиних горах, де він любив відпочивати. На могилі був встановлений скромний надгробок. У 1916 р. обеліск був замінений на інший пам’ятний знак у вигляді хреста. В 1927 р. він був замінений дерев’яним обеліском, що був встановлений тимчасово.

У зв’язку з підготовкою до 15-річчя з дня смерті М.М. Коцюбинського, в Чернігові була створена окружна комісія по вшануванню пам’яті письменника. Голова комісії – Ф. Віленський, згодом С. Магдійчук – працівники Окрвиконкому, секретар – М. Вайнштейн, директор Чернігівського державного музею.

Комісія оголосила конкурс на кращий проект пам’ятника М. Коцюбинському й організувала збір коштів серед населення Чернігівщини. Було зібрано 1 782 крб., крім того, 3 000 крб. виділив Окрвиконком.

На розгляд комісії було представлено кілька проектів з боку Київського художнього інституту, але вони були відхилені за браком відповідних коштів. Згодом був прийнятий проект художника В.Г. Кричевського і архітектора А.Ф. Костирко.

Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 17 вересня 1930 року, в день 66-річчя з дня народження письменника. Пам’ятник був виконаний майстрами з Волині і являв собою монумент з світло-сірого граніту в формі піраміди, складеної з чотирьох окремих блоків.

На монументі були викарбувані слова: “Михайло Коцюбинський 1864-1913. Від трудящих Чернігівщини 1930 року”.

У 1955 р. на могилі письменника був споруджений новий, нинішній пам’ятник. Автори – скульптори Ф.А. Коцюбинський, С.С. Андрійченко та архітектор А. Ковбаса. Виготовлений Київськими науково-реставраційними майстернями.

Поруч з могилою М. Коцюбинського похована його дружина B.I. Коцюбинська (1863-1921).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 65.

Основна бібліографія, архівні дані:

Коцюбинська І.М. Чернігівський державний літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського.- К., 1960.

Карнабед А. Друге життя обеліска // Комсомольський гарт.- 1970.- 19 вересня.

Коцюбинський Ю. У віночок М.М. Коцюбинському // Комсомольський гарт.- 1973.- 26 квітня.

Ілюстративні матеріали:

Могила М.М. Коцюбинського. Схематичний план.

Могила М.М. Коцюбинського. Загальний вигляд.

Могила М.М. Коцюбинського. Фрагмент. Пам’ятник на могилі. Фронтальний вигляд.

Могила М.М. Коцюбинського. Фрагмент. Пам’ятник на могилі. Вигляд ззаду.

Могила М.М. Коцюбинського. Фрагмент. Пам’ятник на могилі. Вигляд справа.

Могила М.М. Коцюбинського. Фрагмент. Меморіальна плита.

Могила М.М. Коцюбинського. Фрагмент. Меморіальна плита.

Могила М.М. Коцюбинського. Фрагмент. Меморіальна плита.