Умань м

Умань м

Розмір зображення: 800:600 піксел

Згадується з 1609 р. [Історія міст і сіл УРСР : Черкаська область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.] В 1649 р. – полкове місто Уманського полку.

Замок згадано в 1674 р. [Літопис Самовидця. – К.: Наукова думка, 1971 р., с. 119]

В 1674 р. під час штурму міста турецьким військом загинуло 700 священиків [Софонович Ф. Хроніка з літописів стародавніх. – К.: 1992 р., с. 259; Мицик Ю.А. Умань козацька і гайдмацька. – К.: КМ Академія, 2002 р., с. 99].

Уманський протопоп Йосиф згаданий у 1675 р. [Мицик, с. 102].

У листопаді 1749 р. гайдамаки напали на Умань, навіть пограбували церкву [Мицик, с. 115 – не названу на ім’я; можливо, це пограбування вигадане для більшого ефекту].

В 1768 р. до міста спроваджено місію капуцинів [Мицик, с. 123].

З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108].

Цифрова карта міста: .

Тереножкін О.І. Поселення білогрудівського типу біля Умані. – Археологія, 1951 р., т. 5, с. 173 – 182. [доби бронзи]

Покровська Є.Ф., Діденко О.П. Кургани скіфського часу біля Умані. – Археологія, 1970 р., т. 23, с. 166 – 175.

Кропоткин В.В. Черняховские памятники среднего Побужья. – “Археологические открытия 1966 г.”, М., 1967 г., с. 230 – 231. [Могильник черняхівської культури]

В Черкасской области снесли 10 памятников Ленину (22.02.2014 г.)