Успенський собор

Належить до оборонних церковних споруд і був важливою ланкою оборони в системі захисту монастирського подвір’я та навколишньої території. Дослідженнями 1946-1947 рр. встановлено, що храм первісно був безбаневим, з чотирма наріжними оборонними баштами, нижній ярус яких був квадратним, а верхній – восьмигранним. Одну з цих башт (північно-східну), що була збудована раніше, введено в об’єм вівтарної частини храму.

Успенський собор – цегляний тринавовий храм з півциркульною в плані, майже рівноширокою основному об’єму, вівтарною частиною. Середня нава значно ширша від бічних. Усі нави перекрито циліндричними склепіннями однакової висоти.

У 1724 р. собор зазнав перебудов – було розібрано дві східні оборонні башти з метою надання храмові вигляду католицького костелу.

У період з 1891 р. до початку XX ст. внаслідок “реконструкції” були знищені самобутні риси архітектури собору. Замість двох розібраних західних оборонних башт споруджено три верхи з цибулястими банями; центральна з них переважає за розмірами бічні. Між контрфорсами західного фасаду вбудовано ґанок з химерним фронтоном, на вікнах з’явилося перспективне обрамлення з “кокошниками” та колонками, прикрашеними “диньками”, фасади завершено новим карнизом.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 92.