1967 р. Історія українського мистецтва

Якщо в Богоявленській церкві в Острозі до оборони пристосовано лише галерею у верхній частині церкви, а пізніше і в нижній, то в Успенській церкві в Зимно, збудованій в 1495 році й розташованій у системі оборонних укріплень, подібно до Острозької, замість куполів прибудовано (крім бійниць на горищі) ще чотири наріжні башти. План зимненської церкви повторює традиційні чотиристовпні тринефні храми, але в ньому все заново переосмислено – стовпи не хрещаті, а прямокутні, внаслідок того, що немає куполів і підпружних арок; перекрито храм півциркульними склепіннями, на яких розташовано настил.

Оскільки в Зимно почали будувати церкву після оборонних мурів, то одну з оборонних башт і частину муру включили до храму. Це дало можливість значно посилити міць монастиря. Крім того, до оборони в ньому пристосовано верх церкви, для чого на рогах збудували чотири укріплені башти. Внаслідок цього зовнішній вигляд храму дуже змінився, культові риси майже зовсім зникли, натомість підкреслено його сувору неприступність, могутність нерозчленованого масиву. Поставлена на високому пагорбі серед Волинської рівнини, церква разом з оборонним комплексом справляє величне враження, підсилюючи своєрідну красу місцевого ландшафту.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 46.