1998 р. Жовківщина

с. Звертів. (УГКЦ + УПЦ МП)

Церква св. Симеона Стовпника.

У 1535 р. вже існувала церква. Теперішня дерев’яна будівля збудована у 1776 p., як вказує напис на одвірку південних дверей: “Создася Храмъ сей Стаго Симеона Богоприемця Року Божиа АΨОS Мца Июлиа Дня А…”. При ремонті 1927 p. добудований присінок при західній стіні бабинця.

[Симеон Богоприїмець – це не те саме, що Симеон Стовпник !]

Розташована на цвинтарі в південній околиці села. Тризрубна одноверха будівля збудована з соснових брусів на дубових підвалинах. Складається з невисокої квадратової в плані нави, до якої зі сходу прилягає вужчий і нижчий гранчастий вівтар з двома прямокутними захристіями по боках, а з заходу – теж вужчий і нижчий квадратовий бабинець з присінком при західній стіні. Нава вкрита шоломовим верхом зі слабо виділеним заломом при основі на низькому світловому восьмерику, увінчана маківкою на сліпому ліхтарі. Вівтар вкритий п’ятисхилим, а бабинець – двосхилим дахами. їх гребені, що сягають круглих віконець восьмерика, вінчають на кінцях невеликі сліпі ліхтарі з маківками. Піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, оббігає церкву довкола, розриваючись в місцях прилягання присінку і зах-ристій.

В північно-західній частині церковного подвір’я розташована дерев’яна дзвіниця, збудована після 1803 р. Це двоярусна стовпова будівля, чотирибічний пірамідальний наметовий дах якої переходить у велику шоломову баню.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 73.