1975 р. Паспортна інформація

Старошведське городище

Пам’ятка археології

2 ст. до н.е. – 3 ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Бериславський район, с. Зміївка, на східній околиці колишнього с. Вербівка (колишнє Старошведське), на правому березі Каховського водосховища.

Загальний опис:

Городище, що має підпрямокутну форму, орієнтоване уздовж обривистого берега водосховища в напрямку північ-південь. Розташоване на висоті 12 м від рівня води. Межами на північному сході, північному і південному заході та на півдні є вали і рови, на сході – береговий обрив. Площа городища – 2 га. Поверхня задернована.

На городищі виявлені сліди кам’яних споруд і залишки печей. Серед знахідок: уламки античних амфор, червонолакового, сіроглиняного й ліпного орнаментованого посуду, бронзове вістря стріли, рибні кістяні залишки.

Пам’ятник є пізньоскіфським городищем сарматського часу. Вперше згадується С.І. Мишецьким в рукопису 1740 р. (“ Історія о казаках запорожських…”). Наприкінці 50-х років 19 ст. городище оглянув О.С. Афанасьєв-Чужбинський, в 60-х роках 19 ст. пам’ятник обстежений розвідкою А.П. Чиркова, в 1909 р. – розвідкою В.І. Гошкевича (Херсонський музей), в 1952 р. – розвідкою І.А. Антонової (Херсонський облвідділ культурно-освітньої роботи) у складі експедиції Інституту археології АН УРСР.

Колекції знахідок зберігаються в Херсонському краєзнавчому музеї та в Інституті археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р., Рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14 травня 1970 р.

Охоронний № : 134.

Мышецкий И.С. История о казаках запорожских…- Одесса, 1852.- С. 71.

Чирков А.П. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману // ЗООИД.- Одесса, 1867.- Т. VI.- С. 549.

Афанасьев-Чужбинский А. Поездка в Южную Россию // Очерки Днепра.- СПб., 1863.- Т. І.- С. 260.

Гошкевич В.И. Древние городища по берегам низового Днепра // ИАК.- СПб., 1913.- Вып. 47.- С. 133-134.

Звіти наукового архіву Інституту археології АН УРСР.

Схематичний ситуаційний генплан.